Nesten alle store teknologiselskaper har nå viktige prosjekter innen kunstig intelligens, og Microsofts prosjekt er kalt Copilot. Dette er en AI-assistent som skal gjøre deg mer produktiv på tvers av Microsoft M365 porteføljen, og blir lansert den 1. november.
Økt produktivitet og effektivitet
Mange av oss vil nok huske bindersen, eller Clippy som den faktisk het. Den poppet opp til mange sin frustrasjon for å hjelpe deg med å bli mer produktiv. Den ble lansert på det glade 90-tallet, og levde faktisk helt frem til 2007. Jeg tror ikke det finnes mange brukere som minnes at de ble mer produktiv på grunn av Clippy. Teknologien har naturligvis endret seg siden den gangen. Vi er nå en del av en produktivitetsrevolusjon, drevet av alminneliggjøringen av kunstig intelligens, og det snakkes mye om hvordan denne teknologien vil forme måten vi arbeider på fremover.
Kunstig intelligens
Tidligere i år kunngjorde Microsoft lanseringen av Microsoft 365 Copilot, og med det vil kunstig intelligens for veldig mange bli en enda større del av hvordan vi jobber. Copilot har som mål å gi brukerne økt kreativitet og produktivitet, og dermed endre måten vi arbeider på. Den vil bli integrert i alle applikasjonene i M365, altså de tradisjonelle applikasjonene som Word, PowerPoint, Excel, OneNote, Outlook og Teams, men vil også støtte blant annet Power Apps. Målet er at Copilot skal fungere sømløst på tvers av dine Microsoft-applikasjoner, og eksempelvis analysere og prosessere data fra en applikasjon og forberede dataene til en annen applikasjon, som forhåpentligvis var ditt neste planlagte steg allerede. Copilot vil også være en verdifull ressurs for å finne relevant informasjon og passende bilder til det du jobber med.
Copilot i Aksjon
La oss se på noen eksempler på hvordan Copilot kan hjelpe deg i hver av disse produktene:
- Teams:
I kommunikasjon med kollegaer og kunder i Teams kan Copilot foreslå svar, spørsmål, kommentarer og tilbakemeldinger. Du kan også få automatisk genererte notater fra Teams-møtene dine. - Outlook:
Outlook vil enkelt og greit bli en smartere e-post klient. Copilot kan foreslå møter, sende påminnelser og bekrefte avtaler basert på innholdet i e-postene. Du kan også få forbedringsforslag til e-postene du skriver, slik at du får frem det budskapet du ønsker. - Word:
Copilot kan hjelpe deg med å skrive rapporter, artikler og andre dokumenter ved å foreslå overskrifter, avsnitt og tabeller basert på det du skriver. Du kan også gi kommandoer av typen «jeg ønsker at teksten skal fremstå mer uformell». Slike kommandoer har mange av oss allerede blitt godt vant med i bruken av ChatGPT. - PowerPoint:
Copilot kan automatisk lage PowerPoint-presentasjoner basert på eksisterende Word-dokumenter. Den kan også foreslå hvordan du bygger opp presentasjonen i form av design, layout og animasjoner. Ved hjelp av den innebygde bilde-genererende tjenesten kan den hjelpe deg med å finne passende illustrasjoner og bilder til presentasjonene dine. - Power Apps:
Copilot i Power Apps vil ifølge Microsoft endre måten man bygger forretningsapplikasjoner på, da man kan bruke naturlig språk i prosessen.
Et eksempel på hvordan Power Apps og Copilot vil se ut. Bildekilde: Microsoft
Hva med dataene til organisasjonen?
Mange tenker nok nå, vil all dataen i organisasjonen bli eksponert for Copilot slik at den kan hjelpe oss å bli mer produktive? Språkmodellen som brukes for å drive Copilot vil ikke trenes på dataene til organisasjonen din. I stedet vil tjenesten automatisk arve retningslinjer for sikkerhet, samsvar og personvern som er angitt i organisasjonens M365-konfigurasjon. Å få kontroll på hvem som har tilgang til hvilke data i organisasjonen vil dermed bli viktig, og direkte påvirke hvordan Copilot vil fungere i din organisasjon.
Adopsjon
Tjenester drevet av kunstig intelligens har skilt seg ut ved hvor raskt de har blitt adoptert. Et eksempel er ChatGPT, som fikk over 100 millioner brukere på bare seks måneder. Så det er naturlig å forvente at Copilot som lanseres på en så etablert produkt-portefølje vil omfavnes både raskt og av mange brukere. Om Microsoft sin nye produktivitetsassistent faktisk vil gjøre oss mer produktive i bruken av M365, eller om vi får en ny Clippy blir spennende å se når Microsoft lanserer tjenesten den 1. november til Enterprise-brukere, det vil si organisasjoner som har flere enn 500 ansatte.
Ønsker du å vite mer om Microsoft Copilot? Ta kontakt med oss så tar vi en prat!
Forfatter
Content Marketing Manager
Andreas har jobbet i twoday siden 2018, og har bakgrunn som IT-konsulent. Han brenner for teknologi og formidling, og jobber helst med å fortelle historiene til teknologene, kundene og prosjektene fra twoday.