Skip to content

Veien til teknologibransjen

Å velge karrierevei kan være en utfordrende oppgave. Teknologibransjen med sin raske utvikling og innovative muligheter, gjør det til en attraktiv og spennende bransje for mange. Tre erfarne teknologer deler sine historier om veien de har fulgt inn i teknologibransjen, samt verdifulle råd for de som vurderer en lignende vei.
8. des twoday

 

Mangfoldige drømmer

Når Marit Runde, Kristin Wahl Hareide og Anne Holst-Dyrnes reflekterer over hva de ønsket å bli da de vokste opp, forteller de om ulike drømmer og interesser.

Marit hadde lyst å jobbe i barnehage, men hun har alltid hatt en interesse for matte og lærte seg å programmere på universitet. Det førte til at hun syntes en karriere innen teknologi hørtes spennende ut.

For Kristin lå det litt mer i kortene at hun skulle ende opp der hun er i dag. Hun ble eksponert for teknologi fra ung alder, og lærte tidlig å bygge sin egen PC med deler som faren tok med seg hjem fra jobb. Etter hvert lærte hun seg å utvikle egen nettside i ren HTML og CSS, og siden den gang har hun visst at dette var noe hun ville jobbe med.

Både lærer og lege sto på listen over hva Anne ville bli når hun “ble voksen”. Hun har alltid vært en problemløser, og det føltes naturlig å gå videre til teknologibransjen etter endt utdanning.

Kristin Wahl Hareide
For Kristin Wahl Hareide lå det litt i kortene at hun skulle ende opp i teknologibransjen.

 

Veien til teknologi

Alle tre har studert ved NTNU, og de ser tilbake på studietiden som spennende og lærerik.

Kristin er utdannet sivilingeniør i Datateknikk, som er et integrert 5-årig masterstudium. Hun beskriver det som et krevende studium med bredt spekter av fag og høy arbeidsmengde.
- Fjerde året tilbrakte jeg som utvekslingsstudent i Singapore, og det var en fantastisk opplevelse!

Marit studerte fysikk og matematikk. Også hun benyttet anledningen til å prøve noe nytt, og dro et år på utveksling i Edmonton i Canada.

Anne har samme utdanning som Marit, men med spesialisering innen teknisk fysikk. Hun var i München på sitt fjerde år, og etter å ha fullført masteren tok hun et ekstra år med emnestudier i diverse matematikk- og datateknologifag.
- Da jeg var ferdig med masteren min, kjente jeg på et ønske om å lære mer om datateknologi. Jeg tok derfor et ekstra år hvor jeg fikk velge de fagene jeg var mest interessert i og det viste seg å bli en super investering! Mange av fagene jeg tok dette året har jeg hatt stor nytte av i ettertid.

Anne Holst Dyrnes 2Anne Holst-Dyrnes bruker mye av det hun lærte under studiet i jobbhverdagen.

 

Overgangen til arbeidslivet

Å starte arbeidshverdagen etter endt studie kan være en stor omveltning for mange. Når vi spør hvordan tiden etter utdanningen var, er de enig i at det var en krevende, men fin tid. De ser tilbake på et støttende miljø med gode kolleger, og verdifull erfaring med ulike teknologier og prosjekter.

Alle tre var en del av traineeprogrammet Nytt Krutt i twoday. Gode mentorer, trygge rammer og det å oppleve tidlig å få ansvar og tillit gjorde at det hele ble en opplevelse de verdsetter at de fikk være en del av.
- Som trainee i twoday ble jeg kastet ut i det, og det å være “hands on” på prosjekter er en veldig effektiv måte å lære på, sier Marit.

 

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut?

En gjenganger for alle tre er at en typisk arbeidsdag er veldig variert. Planlegging, møter, koding og behovskartlegging er bare noe av det som foregår i løpet av en dag. Marit jobber på kontoret til twoday i Trondheim, mens Kristin jobber i Ålesund og Anne i Oslo.

Marit styrer stort sett dagene sine selv, og setter av tid til de ulike oppgavene som må løses. Hun har ansvar for kvaliteten som teamet hennes leverer, som betyr blant annet at hun må planlegge hvilke tester som skal gjennomføres før det de lager kan tas i bruk.

Kristin legger til at arbeidsdagene også består av mye kaffe og samarbeid med flinke og hyggelige folk.
- Dagene mine kan inneholde alt fra koding, planlegging, kundemøter, personaloppfølging og rekrutteringsarrangement.

Anne har en kombinert rolle i prosjekter som både utvikler og teamleder. Det vil si at hun har sine egne delprosjekter og utviklingsoppgaver, i tillegg til å følge opp resten av teamet og bistår dem der hun kan. Andre oppgaver hun ofte må løse i løpet av en dag er feilsøking og feilretting i kode, vedlikeholdsoppgaver eller planlegging av nye delprosjekter. Anne jobber innen data analytics, som betyr at hennes områder er dataplattform, datafangst og datamodellering.

 

Gode utviklingsmuligheter

Uansett hva man jobber med, er det viktig å ha muligheten til å utvikle seg. Marit nevner at både teknologien og behovene våre endres hele tiden, så det dukker stadig opp nye utfordringer. Og utfordringer gir gode muligheter for utvikling, påpeker hun.

Kristin tilføyer at det alltid er rom for å prøve nye roller og teknologier, og at begge deler gir en bred erfaring. En annen viktig faktor for utvikling er tillit, noe Anne tidlig opplevde å få.
- Jeg fikk tidlig veldig mye tillit fra kollegene mine i prosjektene jeg satt i, som gjorde at jeg fikk ta styring på prosesser og oppgaver, og ha den overordnede rollen som jeg trives godt i.

Alle tre trekker frem at et sterkt fagmiljø og dyktige kolleger bidrar til at de hele tiden får utfordret seg selv og andre, noe de setter veldig pris på.

Når vi spør hvor de ser seg selv om ti år synes alle det er vanskelig å svare på. Marit er sikker på at hun fortsatt jobber med teknologi, og håper hun har det like morsomt på jobb sammen med kolleger som inspirerer henne. Kristin har et ønske om å være med å fronte ny teknologi og nye måter å løse problemer på. Anne velger å si “ja” til de mulighetene som byr seg. Hun elsker å prøve seg på nye ting, og håper hun kan fortsette å jobbe med det som motiverer henne.

Marit.runde
Marit Runde er sikker på at hun fortsatt kommer til å jobbe i teknologibransjen i mange år framover.

 

Tips til deg som vurderer en karriere innen teknologibransjen

Anne har bare én ting å si, og det er “gjør det!”. Marit tilføyer at hun absolutt vil anbefale å jobbe med teknologi fordi mulighetene og arbeidsoppgavene er så mange. Finn noe som engasjerer og interesserer deg, og bli god på det, er Marit sitt tips. Kristin ønsker at folk skal få øynene opp for at teknologi ikke kun er én ting, men mye forskjellig.
- Det er ingen definert boks du må passe inn i, og for at teknologi i fremtiden skal fungere for alle, må den også være utviklet av alle. Vi trenger flere ulike typer mennesker som involveres og motiveres av å drive teknologien fremover.

Alle tre oppfordrer til nysgjerrighet, engasjement og evnen til å omfavne endringer. Deres historier er en påminnelse om å være åpen for de mange mulighetene som teknologibransjen har å by på. Det er en bransje som er full av utfordringer og spennende muligheter!

 

Vil du bli en del av twoday? Vi er alltid på jakt etter flere gode kollegaer! Ta en titt på våre ledige stillinger her.

Relaterte artikler