Denne artikkelen ble først publisert på Oda Nettverk sine nettsider.
Å ha synlige rollemodeller, slik som Torill og andre kvinnelige tech-profiler, er viktig for å få flere kvinner inn i bransjen og at flere kvinner ønsker å bli.
Hvorfor trenger vi flere kvinner i teknologi? Å bygge morgendagens samfunn er et altfor stort ansvar til at kun deler av befolkningen skal ha en påvirkning. Teknologiske løsninger som skal tjene hele befolkningen må utvikles av en mangfoldig arbeidsstyrke. Derfor er det viktig at også kvinner velger en karriere innen teknologi.
Torill understreker viktigheten av kvinnelige rollemodeller for å tiltrekke seg et bredere spekter av talenter. Ved å synliggjøre kvinner som jobber med teknologi og hvilke muligheter det kan gi, vil gjøre det mer inspirerende og motiverende for andre å velge det samme.
– Jeg tror det er viktig for bransjen å fortsette og utnevne kvinnelige rollemodeller, slik at vi får et større mangfold inn i å lage riktige produkter og tjenester for hele befolkningen. Det er også viktig for å få flere kvinner inn i styrerommet eller ledende posisjoner, sier hun.
Kvinner velger bort teknologi
Mange kvinner vegrer seg for å velge en karriere innen teknologi, ofte på grunn av stereotyper, mangel på interesse eller misoppfatninger om bransjen. Teknologi oppfattes ofte som en usosial hverdag hvor man sitter konsentrert med koding hele dagen. Men teknologi handler om så mye mer. Det handler om mennesker og om å utvikle løsninger som gjør hverdagen enklere for deg, meg og samfunnet.
Til tross for at 60 prosent av de som tar høyere utdanning i dag er kvinner, er kvinneandelen blant teknologistudenter fortsatt lav. En rapport fra Samfunnsøkonomisk Analyse viser at Norge vil trenge 40.000 personer med IT-utdanning innen 2030.
– Mangfold i perspektiver er nødvendig når vi skal forme fremtidens banebrytende teknologiske løsninger. Vi taper verdifull kompetanse når vi ikke klarer å tiltrekke kvinner til bransjen, sier Torill.
I twoday ser vi, i likhet med Oda Nettverket, at flere kvinner velger teknologi, men at utviklingen er svak. I twoday har vi i dag en kvinneandel på i overkant av 30 prosent, en andel vi strategisk jobber med å øke.
Innsats for økt mangfold
Torill har gjennomført en Equality Check, et program med fokus på selskapets likestilling. Etter denne gjennomgangen har twoday oppnådd en 46% kvinneandel i ledende stillinger og opprettet en samarbeidsavtale med Spesialistbedriften* for økt arbeidsinkludering.
Torill jobber hver dag for å synliggjøre tiltak for å sikre en mer mangfoldig søkermasse til teknologistudier i podkaster, som foredragsholder, i media og på sosiale medier. Bare det siste året har hun hatt over 600.000 visninger på sine LinkedIn-innlegg hvor teknologi og mangold ofte er tematikken.
Senest i våres ble Torill utmerket til årets ildsjel av KIN (Kvinner i næringslivet) for den innsatsen hun viser for synlige rollemodeller i næringslivet.
– Min oppfordring til alle er å bruke stemmen sin. Vær en god rollemodell for de som kommer etter deg og vær med å inspirere til å velge teknologi som fag, sier Torill.
Gjennom sitt arbeid og engasjement, er Torill Standal Eliassen et godt eksempel på hvordan vi kan skape en mer inkluderende og innovativ teknologibransje.
*Spesialistbedriften er en sosial entreprenør som leverer konsulenttjenester, der de ansatte har Asperger/ASD.